Spieken

Hieronder vind je de antwoorden op de vragen uit het bordspel.
Klik op de vraagtekst om uit te klappen.


1. Wat is een MOOC?
Een MOOC is een Massive Open Online Cursus, je kunt deze veelal gratis volgen.

2. Wanneer moet je bij antwoorden van eMail de ReplyAll functie niet gebruiken?
Als er heel veel ontvangers in de CC zitten omdat de verzender niet erg opgelet heeft, moet je eerst bedenken of het antwoord dat je stuurt wel voor iedereen even zinvol is. De mailserver en mailboxen raken anders ernstig vervuild.

3. Noem 3 online Social Media platforms waar je kunt communiceren met anderen.
Twitter, Facebook en Linkedin maar ook op Pinterest, Weblogs en Instragram en Foursquare kun je elkaar berichten sturen.

4. Wat is de minimum leeftijd voor een Facebook account?
13 jaar, volgens de Amerikaanse wetgeving. Wanneer we de Nederlandse Privacywet bekijken mogen sites zelfs gegevens van kinderen onder de 16 jaar niet opslaan zonder expliciete toestemming van ouders.

5. Wat is een Weblog?
Een weblog is een website waar schrijvers berichten (posts) plaatsen. Mensen kunnen op deze posts reageren. Iemand die een weblog bijhoudt is een Blogger. Er zijn bijvoorbeeld Edubloggers, mensen die over onderwijs schrijven. Kenmerk van een weblog is dat het laatst geplaatste bericht bovenaan staat.

6. Wat is Spam?
 Ongewenste reclame in je mailbox of als reacties op websites.
Het bevat meestal sluikreclame.
Kenmerken van spamberichten:
Berichten worden in grote hoeveelheden verstuurd, naar duizenden mensen tegelijkertijd.
Het spammen heeft een commercieel doel. Meestal bevatten de berichten daarom een verwijzing naar een product of website.
De berichten worden verstuurd of geplaatst zonder toestemming of medeweten van de website, of de ontvanger.
In Nederland is het verboden om spam te sturen, dus de meeste spam komt uit het buitenland.
Weetje:
De komieken van Monty Phyton hebben het woord spam geïntroduceerd om sluikreclame op de televisie aan de kaak te stellen. Ook in de aftiteling van het programma kwam het woord spam te pas en te onpas voor. Dit werd gedaan om aan te tonen dat de wellicht wenselijke restricties aan reclameboodschappen op televisie op gespannen voet staan met het recht op vrije meningsuiting. 

7. Wat is Phishing?
Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-gegevens.
De fraudeur krijgt zo de beschikking over deze gegeven.

8. Welke zoekmachines ken je? Google kennen we al.
Bing (Microsoft), Ilse.nl, vinden.nl, yahoo.com, zoeken.nl en voor kinderen is er bijvoorbeeld http://www.8-12.info/

9 Wat is het verschil tussen een facebookpagina en een facebookgroep
Met pagina’s kunnen echte organisaties, bedrijven, beroemdheden en merken communiceren met de personen die hebben aangegeven dat ze de pagina leuk vinden. Pagina’s kunnen alleen worden gemaakt en beheerd door officiële vertegenwoordigers.
Met groepen beschik je over een besloten ruimte waarin kleine groepen personen over gedeelde interesses kunnen communiceren. Je hoeft niet perse “bevriend” te zijn met de deelnemers in de groep.

10. Wat is dit?
Een QR Code. Deze kun je “lezen”met een QR code scanner (op je telefoon) en je wordt dan verwezen naar, tekst, een website, filmpje of een document. Vergelijkbaar met de steepjescode in de supermarkt. Je kunt deze codes zelf maken met een qr code generator. Bijvoorbeeld op: http://nl.qr-code-generator.com/

11. Waaruit bestaat een goed wachtwoord?
Uit zowel cijfers, letters leestekens en bijvoorbeeld hoofdletters. Vooral het onderscheid tussen wachtwoorden van sites waar veel informatie over jou staat en bijvoorbeeld een inlog op algemene site is belangrijk.
Het is belangrijk dat je een wachtwoord hebt met veel variatie in tekens, een makkelijk ezelsbruggetje hebt en je wachtwoord tegen niemand zegt, het gaat immers niemand aan. Heb je een gezamenlijk account gebruik dan een echt afwijkend wachtwoord.
Sla wachtwoorden niet altijd en overal op.
Een leuke site om eens naar te kijken is: https://www.wisseljewachtwoord.nl/

12. Waaraan herken je een extra beveiligde website?
Een extra beveiligde website herken je aan het slotje en aan https:// in de adresbalk.

13. wanneer gebruik je BCC in een email en wanneer juist niet?
WEL: als je aan veel mensen tegelijkertijd een mail wilt sturen maar niet wilt dat ze kunnen zien aan wie de mail gestuurd wordt. Dit om Reply All te voorkomen. Bijvoorbeeld een feestje of een vergadering.
NIET: als je iemand mail stuurt en iemand (zonder dat de ontvanger het weet) in de BCC toevoegt. Dit wordt als Roddel en achterklap gezien. Het wordt vooral oneigenlijk gebruikt om managers mee te laten lezen bij conflictsituaties.

14. Wat is dit voor icoon?
RSS Feed, RSS staat voor Real Simple Syndication. Je gebruikt het om de laatste berichten op websites of weblogs te kunnen volgen zonder steeds de website zelf te hoeven bezoeken.
Je moet je wel abonneren op een Feed en er een pagina voor gebruiken waar je de feeds kunt verzamelen en lezen. Netvibes.com heeft een mooie RSS reader.

15. Wat is dit voor icoon?

Pinterest.com een site om zelf borden te maken of borden te volgen. Oorspronkelijk gestart als plaatjes verzamel pagina. Momenteel ook door veel bedrijven gebruikt. www.pinterest.com

16. Wat is dit voor icoon?

Dit is het algemene icoon dat Share (delen) betekent. Op veel websites maar ook op je telefoon is dat teken vindbaar. Je deelt zo op een door jouw gekozen plaats een link, app, programma of foto.

17. Wat is dit voor icoon?

LinkedIn, een oorspronkelijk zakelijk netwerk waar CV’s te vinden waren. Inmiddels ook erg goed om kennis te halen en te brengen. www.linkedin.com

18. Wat is dit voor icoon?

Instragram www.instragram.vom een netwerk waar gebruikers vooral foto’s delen.

19. Wat is een hashtag?
Een hashtag is een woord of zin met als prefix het #-symbool, een woord dus inclusief het kardinaalteken oftewel hekje als voorvoegsel. Door deze combinatie wordt een bericht eenvoudig gevonden. Eerst werd het alleen in Twitter gebruikt, tegenwoordig maken meerdere sociale netwerken gebruik van Hashtags.

20. Wat betekent ROFL?
ROFL betekent letterlijk Rolling on (the) floor laughing, De term wordt gebruikt als men iets zeer grappig vindt.

21. Bij wie meld je een datalek?
De meldplicht datalekken houdt in dat organisaties (zowel bedrijven als overheden) direct een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zodra zij een ernstig datalek hebben. En soms moeten zij het datalek ook melden aan de betrokkenen (de mensen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt). Bij een datalek gaat het om toegang tot of vernietiging, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens bij een organisatie zonder dat dit de bedoeling is van deze organisatie. Of zonder dat dit wettelijk is toegestaan.
Je meld een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens als het een groot lek is. Anders doe je dat bij de Functionaris Gegegvensbescherming van jouw organisatie

22. Wat is het verschil tussen AVG en GDPR?
Geen, het is hetzelfde.  De Algemende Verordening Gegevensbeschermiing (AVG) is de Nederlandse vertaling van de Engelse term General Data Protection Regulation (GDPR)

23. Wat voor gegeven is iemands politieke voorkeur onder AVG?
Gegevens die over persoonsgevoelige informatie gaan, behoren tot de categorie ‘bijzondere persoonsgegevens‘.
Voorbeelden van bijzondere persoonsgegevens
Tot de ‘bijzondere persoonsgegevens’ van een persoon behoren gegevens over zijn/haar:
Etnische afkomst
Politieke opvattingen
Religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen
Lidmaatschap van een vakbond
Gezondheid
Seksuele voorkeur of seksueel gedrag
Biometrie met het oog op unieke identificatie
Genetisch profiel met het oog op unieke identificatie

24. Wat is een Hoax?
Een nepwaarschuwing
Meestal is het een e-mailbericht dat zich tracht te verspreiden als een kettingbrief. Dit betekent dat in de boodschap de lezer wordt aangespoord om zoveel mogelijk mensen te informeren.
De boodschap van een hoax-bericht kan divers zijn. Er zijn hoax-berichten bekend die zich doen voorkomen als een donor e-mail alsook berichten die waarschuwen voor een bepaald bestand op uw computer wat een virusbestand zou zijn. In alle gevallen is de boodschap onjuist en kan de verwarring en ook schade enorm zijn.
Zo roept bijvoorbeeld het bericht jdbmgr.exe op tot het verwijderen van een Windows bestand. Een bestand dat zeker nodig is voor het gebruik van bepaalde onderdelen van Windows.
Hoe herken je een hoax?
De meeste hoax-berichten zijn eenvoudig te herkennen. Ze roepen op om het bericht door te sturen naar alle contactpersonen. Indien een oproep met een dergelijke strekking aanwezig is moet je waakzaam zijn.

25. Wat is een RSS feed en wat kun je ermee
RSS Feed, RSS staat voor Real Simple Syndication. Je gebruikt het om de laatste berichten op websites of weblogs te kunnen volgen zonder steeds de website zelf te hoeven bezoeken.
Je moet je wel abonneren op een Feed en er een pagina voor gebruiken waar je de feeds kunt verzamelen en lezen. Netvibes.com heeft een mooie RSS reader.

26. Noem 3 online foto opslagplaatsen
Picasa (inmiddels ook als Google+ bekend) Flickr, Dropbox (let op veiligheid en prive foto’s) met daarbij Carroussel, een weblog, PhotoBucket. Bij alle online opslagplaatsen geldt: let op of je foto’s open of gesloten opslaat, kies een sterk wachtwoord en deel niet met iedereen alle foto’s.

27. Wat kun je met Ideal
iDEAL is een online betaalmiddel, waarmee je kunt betalen via je eigen bank.
Niet alleen webshops maar ook andere online organisaties buiten de e-commercemarkt bieden iDEAL aan. iDEAL wordt steeds vaker gebruikt voor het betalen van energierekeningen, giften aan goede doelen, opwaarderen van beltegoeden, betalen van gemeentebelastingen, verkeersboetes, enz.

28. Wat is de overeenkomst tussen iCloud, GoogleDrive en One Drive?
Het zijn allemaal online opslagplaatsen voor documenten. Samenwerken aan documenten en delen van documenten. Allen zijn gekoppeld aan een eigen account.

29. Hoelang mag een sollicitatiebrief bewaard worden?
Uiterlijk vier weken nadat de sollicitatieprocedure is beëindigd, met uitzondering van de gegevens van degene die in dienst genomen is. Wel kan een sollicitant toestemming geven om zijn gegevens langer te bewaren, bijvoorbeeld omdat er op een later tijdstip een mogelijk passende functie beschikbaar komt. Een termijn van maximaal een jaar na beëindiging van de sollicitatieprocedure is hiervoor redelijk.

30. Wat is een Hyperlink?
Een hyperlink (of kortweg link) is een computer- en internetterm en duidt op een verwijzing in een hypertekst (bijvoorbeeld een website) die de gebruiker kan volgen.
Het activeerbare element van de hyperlink wordt het anker genoemd; meestal is dit een stukje tekst, maar het kan ook bijvoorbeeld een knop, invulbaar veld, of plek (hot spot) in een afbeelding zijn.
Het volgen van een hyperlink (bijvoorbeeld door erop te klikken) roept een andere plek in de hypertekst op, meestal een andere pagina. In interactieve naslagwerken en help systemen, bijvoorbeeld, zijn de ankers veelal termen, waar de opgeroepen pagina’s nadere uitleg over geven.
Veel hypertekst is te verdelen in onafhankelijk onderhouden verzamelingen het World Wide Web bestaat bijvoorbeeld uit websites. Deze documenten hebben meestal een algemene voorpagina (de hoofdpagina van een website). Het maken van hyperlinks naar andere pagina’s dan de beginpagina wordt dieplinken genoemd.
[bron wikipedia]

31. Noem een programma dat je computer scant op virussen.
Antivirussoftware is programmatuur die probeert om computervirussen te identificeren, tegen te houden en te verwijderen. .
Mcfee is het meest bekende voorbeeld. Maar hier zijn er nog veel meer te vinden http://nl.wikipedia.org/wiki/Antivirussoftware

32. Datalek of niet? Een medewerker verliest een bedrijfslaptop met persoonsgegevens in de trein.?
Ja Datalek en moet gemeld worden bij Autoriteit persoonsgegeven, via de Functionaris gegevensbescherming. Of indien dit niet gebeurt, doe je dat zelf.
Een usb-stickje verloren in de trein, of een laptop gestolen van de achterbank van je auto. Pijnlijk als daar bedrijfsdocumenten op te vinden zijn, bijvoorbeeld met persoonsgegevens van leerlingen of privacygevoelige informatie van ouiders. Tip: als de gegevens versleuteld op je laptop of usb-stick staan, is de AP een stuk coulanter! 

33. Binnen hoeveel tijd moet je in de regel een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden?
Je moet een datalek binnen 72 uur na ontdekking van het lek melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Wanneer je dat niet doet bent u waarschijnlijk in overtreding.Wanneer u te laat bent moet een organisatie dit motiveren. Alleen in uitzonderlijke gevallen accepteert de AP een vertraagde melding na 72 uur.
Ter illustratie: een vakantie, ziekte, drukte of ‘het was weekend’ is geen geldig excuus om te laat te melden. Ook de motivatie ‘de FG is te laat geïnformeerd over datalek’ is geen geldig excuus. Het is namelijk uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen incidenten op tijd melden bij de juiste persoon binnen de organisatie.

34. Wat is dit?
De 2 C’s staan voor Creative Commons.
Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zes (gratis) beschikbare standaardlicenties bepaalt de auteursrechthebbende in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden, en onder welke voorwaarden dit mag.
Met een Creative Commons-licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Het aanbieden van je werk onder een Creative Commons-licentie betekent niet dat je je auteursrechten opgeeft. Zonder een Creative Commons-licentie zou iedereen expliciet toestemming aan je moeten vragen voor elk gebruik van je werk. Met een Creative Commons-licentie kan je in een keer aan iedereen duidelijk maken onder welke voorwaarden ze je werk mogen gebruiken zonder dat er telkens toestemming nodig is.
Veel meer informatie vind je op http://creativecommons.nl/uitleg/

35. Wat is Crowdfunding?
Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. Om een project te financieren gaan ondernemers in de meeste gevallen naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo startkapitaal te verkrijgen. Crowdfunding verloopt echter zonder financiële intermediairs, maar zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.
Crowdfunding gaat in principe als volgt: Een ondernemer wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan op een platform op Internet en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen via deze website investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders zoals business angels, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen. Deze kleine investeerders noemt men the crowd het Engelse woord voor de mensenmassa. Op sommige crowdfunding websites gaat het geïnvesteerde geld niet direct naar het project, de ondernemer ontvangt het geld pas als (ten minste) 100% van het bedrag binnen is. Indien deze 100% niet wordt behaald krijgen de investeerders hun geld terug of worden toegezegde investeringen niet geïncasseerd.
Bron: wikipedia

36. Wat is Crowdsourcing?
Crowdsourcing is een Engelstalige term die gebruikt om kennis van een grote groep niet vooraf gespecificeerde individuen te activeren om met elkaar kennis te delen.
Hoewel crowdsourcing niet noodzakelijk via het internet hoeft te gebeuren, is dit wel de meest gebruikte manier. De crowdsourcingfilosofie kwam dan ook begin 21e eeuw op gang, ten tijde van het web 2.0, onder meer door het boek The Wisdom of Crowds van James Surowiecki.

37. Waar vind je meer informatie over mediawijsheid?
Op http://www.mediawijzer.net vind je de meeste informatie, onderzoeken en links.

38. Wat is Quantified Self?
Quantified Self is een beweging die zich bezighoudt met het fenomeen dat de mens in toenemende mate technologie integreert in zijn leven, met het doel informatie te verzamelen over zichzelf en hiervan te leren.

39. Wat is Citaatrecht?
Citeren is het letterlijk overnemen van een gedeelte van een werk van een ander. Het citaatrecht wordt geregeld in art. 15a van de Auteurswet. Het is een van de uitzonderingen op het auteursrecht van de maker, dat wil zeggen het recht van de maker iets openbaar te maken of te verveelvoudigen art.1 Aw. Bij het citeren moet wel aan een aantal vereisten worden voldaan. Ten eerste mag citeren alleen als dit gebeurt voor een bepaald doel. Ten tweede moet het citaat proportioneel zijn. Dit betekent dat je niet meer mag overnemen dan dat je werkelijk nodig hebt. Je mag dus bijvoorbeeld niet meerdere hoofdstukken van een boek overnemen met als doel een het in de les te gebruiken. Ten derde moet je de bron, waaronder de naam van de maker, duidelijk vermelden. Verder is het alleen toegestaan te citeren uit gepubliceerde bronnen. Wordt er niet aan deze eisen voldaan, dan moet je toestemming aan de maker van het werk vragen om het werk te mogen gebruiken.

40. Noem 3 zaken waar je op moet letten bij privacy instellingen van bijv. Facebook ?
Maak vriendenlijsten, geef aan wat iedereen mag zien en wat alleen vrienden, geen emailadres in je profiel, geen adres of telefoonnummer in je profiel, wie mag je foto’s zien? Beperk wie je profiel mag bekijken en of je gevonden mag worden

41 Waar sla je “veilig”documenten op?
Totale veiligheid bestaat niet, maar let op waar je documenten opslaat waar gegevens van leerlingen of collega’s in staan. Een betaalde “cloud: variant als Office 365, of indien het niet anders kan Google Drive. Dropbox bijvoorbeeld als gratis variant is niet 100% betrouwbaar, niet alleen vanwege het gevaar van Hacken maar ook omdat mappen zoek kunnen raken.

42. Wat is Wearable Technologie?
Wearables zijn een nieuwe generatie mobiele devices die op het lichaam gedragen worden. Wearable technology is techniek die je als mens bij je kunt dragen, in kleding of in accessoires. In de jaren 70, 80 en 90 werd deze techniek al veel gebruikt in films en bekende tv series. Er werd toen veel nagedacht over de techniek van de toekomst en een aantal van de voorspellingen die toen werden gedaan, zijn vandaag de dag beschikbaar voor iedereen. Denk aan de smartwatch uit Knight Rider en Geordi van Star Trek die met een voorloper van Google Glass weer kan zien terwijl hij 100% blind is.Technologie is vooral geïntegreerd in kledingstukken en accessoires als T-shirts, jurken, schoenen, sieraden en handigheidjes (bijv. koptelefoons, paraplu’s en lenzen). Deze zogeheten ‘gadgets’ maken het leven niet alleen leuker, maar soms ook makkelijker. Bijvoorbeeld een kunstarm die met de hersenen wordt aangestuurd.3 Ook de gezondheid van mensen kan in de gaten worden gehouden door bijvoorbeeld speciale sportpleisters en fitnessbandjes te dragen

43. Wat wordt bedoeld met Big Data?
Men spreekt van big data wanneer men werkt met een of meer datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen onderhouden te worden. De definitie van big data is niet altijd duidelijk. Volgens Gartner gaat het in elk geval om drie factoren: de hoeveelheid data, de snelheid waarmee de data binnenkomen en opgevraagd worden, en de diversiteit van de data. Daarnaast speelt ook de mogelijkheid tot statistische analyse een belangrijke rol.

44. Wat is Taggen?
Een link maken naar een profiel of een foto. Bij een foto is dit om aan te geven wie op de foto staat of een statusupdate plaatsen om aan te geven met wie je bent.]

45. Wat betekent GPS? En wat kun je ermee?
GPS betekent: Global positioning system Het is de commerciële naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor gebruik door de strijdkrachten van de Verenigde Staten. GPS wordt bijvoorbeeld gebruik in je navigatiesysteem en

46. Wat is digitale geletterdheid?
Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die je nodig hebt om je in de digitale samenleving staande te houden en jezelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking en programmeren tot mediawijsheid en ict-basisvaardigheden.

47. Wat doet een Drone?
Een drone is een onbemand luchtvaartuig. Een drone, UAV (Unmanned Aerial Vehicle) is een luchtvaartuig zonder een piloot aan boord. Onder de noemer drone vallen toestellen die op afstand bestuurd worden, maar ook toestellen die zijn geprogrammeerd om bepaalde handelingen te verrichten. Veel drones worden ingezet voor militaire doelen, maar tegenwoordig zet ook de politie en andere onderdelen van de overheid drones is. Het doel is vaak de opsporing van smokkelaars of andere criminelen. Drones kunnen soms 2 dagen in de lucht blijven, andere types kunnen slechts 30 minuten in de lucht blijven. Veel specificaties zijn geheim, maar meestal zijn er audio- en videoverbindingen met een controlecentrum. Een drone is vaak een spionage apparaat die ook de beschikking heeft over infraroodcamera’s, en bij een elektrisch aangestuurde drone is de drone ook geluidsarm. De laatste tijd komen de drones in de media omdat ze worden ingezet tegen terroristen en om mensen te bespioneren waarbij vaak de privacy geschonden wordt. Drones kunnen ook nuttig zijn wanneer ze voor onderzoek gebruikt worden, denk aan klimaatonderzoek, onderzoek naar vulkanen, of om dieren te beschermen tegen stropers.

48. Wat is een Browser ?
Een webbrowser is een computerprogramma om webpagina’s te bekijken.

49. Waarom is het handig je internet historie te wissen?
Terwijl je over het web surft, onthoudt internet een hoop gegevens voor u – websites die je hebt bezocht, bestanden die je hebt gedownload, en meer. Al deze gegevens worden geschiedenis genoemd. Als je een openbare computer gebruikt of een computer met iemand deelt, wil je niet dat anderen dit soort gegevens inzien. Ook wil je niet dat je zoekgeschiedenis gebruikt wordt om adverteerders op jouw spoor te zetten.

50. Wat zijn Cookies?
Een cookie (ook wel een HTTP cookie genoemd) is een klein tekstbestandje dat een website op de harde schijf van je computer zet op het moment dat je de site bezoekt. De belangrijkste functie van cookies is om de ene gebruiker van de andere te onderscheiden. Je komt cookies dan ook veel tegen bij websites waarbij je moet inloggen. Een cookie zorgt er dan voor dat je ingelogd blijft terwijl je de site gebruikt.

51. Noem 3 internetbrowsers?
Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari en Opera

52. Wat moet je altijd doen als je je PC/Laptop even alleen laat?
Uitloggen of Blokkeren

53. Wat zijn informatievaardigheden?
Informatievaardigheden omvatten: het kunnen formuleren van goede zoekvragen, het vaststellen welke informatie nodig is, het bepalen van de zoekstrategie met de te hanteren trefwoorden, het beoordelen en selecteren van bronnen en informatie, het grondig bestuderen en het verwerken van de informatie in bijvoorbeeld een werkstuk of spreekbeurt (Brand-Gruwel et al., 2005).

54. Wat is The Patriot Act?
De USA PATRIOT Act (Public Law 107-56) of voluit de Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001 is een Amerikaans wetsvoorstel (H.R.3162) dat op 26 oktober 2001 door het Amerikaans Congres met een meerderheid is aangenomen.De wet heeft als doel meer mogelijkheden te geven aan de Amerikaanse overheid om informatie te vergaren over en op te treden in geval van mogelijk terrorisme. Het is een directe reactie op de aanslagen op 11 september 2001, en is een middel in de Amerikaanse strijd tegen terrorisme. Op grond van de Patriot Act is de keuze voor een Amerikaanse Cloud Computing provider voor Europese klanten een risico, aangezien de gegevens en databases van die klanten ook door de Amerikaanse overheid opgevraagd kunnen worden.

55. Waar is dit het icon van?

Whatsapp

56. Waar is dit het icon van
Netflix

57. Waar is dit het icon van
Snappchat

58. Wat is de minimale leeftijd om Whatsapp te mogen gebruiken?
Officieel moeten kinderen 16 jaar zijn om WhatsApp te gebruiken. Het bedrijf verhoogde de minimumleeftijd van 13 naar 16 jaar. WhatsApp deed het niet omdat ze de app niet geschikt vonden voor kinderen. Ze verhogen de leeftijd om aan de AVG te voldoen. Als de gebruikers 16 jaar of ouder zijn, mogen ze meer gegevens verzamelen.

59. Herinner je je deze nog, van welke site is dit het logo?
Dit is het logo van STARTPAGINA.NL
Startpagina bestaat al sinds 1998 en heeft verschillende pagina’s met links waarbinnen je kunt zoeken naar alles wat je op het internet wilt vinden. De redactie selecteert dagelijks de meest relevante links. Iedere site die op Startpagina wordt geplaatst wordt van te voren gecontroleerd.

60. Herinner je je deze nog, van welke site is dit het logo?
Hyves
Hyves (naar beehives, Engels voor bijenkorven, uitgespr. haivz) was een Nederlandse sociaalnetwerksite, die begon op 22 september 2004. De eerste jaren groeide de website snel. Hyven werd een veelgebruikt woord in het Nederlands en werd daarom opgenomen in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal.[1] Vanaf 2010 verloor de site steeds meer bezoekers mede door de populariteit van het Amerikaanse Facebook. Op 2 december 2013 is Hyves gestopt als sociaalnetwerksite en ging verder als het spelletjesplatform Hyves Games. BRON:https://nl.wikipedia.org/wiki/Hyves.

61. Wat is deepfake?
Deepfake (een samentrekking van de Engelse woorden deep learning en fake) is een techniek voor het samenstellen van menselijke beelden op basis van artificiële intelligentie. Het wordt gebruikt om bestaande afbeeldingen en video te combineren en over elkaar te zetten met een techniek bekend als generative adversarial network. De benaming “deepfake” ontstond in 2017. Door deze mogelijkheid werden deepfakes al gebruikt om niet-bestaande pornografische video’s te maken van bekendheden.Deepfakes kunnen ook gebruikt worden om nepnieuws en misleidende hoaxen te maken.

62. Wat is een filterbubbel?
Een filterbubbel (ook wel filter bubble) is het verschijnsel waarbij websites en zoekmachines hun resultaten afstemmen op jouw (eerdere) online zoekgedrag. Dat kan handig zijn, maar maakt het ook lastiger om andere meningen of diverse informatiebronnen te vinden. Sociale media als Facebook, Twitter en ook Google maken gebruik van algoritmes om te bepalen wat je het liefst ziet. Op basis daarvan komen berichten die het meest overeenkomen met jouw wereldbeeld bovenaan te staan in je nieuwsoverzicht of tijdlijn.

63. Het sematische web, wat bedoelen we daarmee?
Het semantisch web verschaft een framework waarmee gegevens kunnen worden gedeeld en hergebruikt. Het is een samenwerking onder leiding van het internationale orgaan voor internetstandaarden, het World Wide Web Consortium W3C. Het semantisch web is een uitbreiding van het internet, om de uitwisseling van gegevens  efficiënter te laten verlopen.Open data is de vrij beschikbare informatie, die door het semantisch web wordt gebruikt.